佐賀大学北垣研究室 査読付原著論文・総説・著書

*
Corresponding author

99. M. Kadowaki, Y. Fujimaru, S. Taguchi, J. Ferdouse, K. Sawada, Y. Kimura, Y. Terasawa, G. Agrimi, T. Anai, H. Noguchi, A. Toyoda, A. Fujiyama, T. Akao, and H. Kitagaki*
Chromosomal aneuploidy improves brewing characteristics of sake yeast
Applied and Environmental Microbiology, accepted for publication (2017)日本生物工学会トピックスに選定

清酒酵母の染色体が不安定であり異数染色体をもつこと、それらが醸造形質を支配していることを初めて明らかにした。


98. 北垣浩志
  食べる生甘酒
  壮快、10, 136-137 (2017)

97. 阪本真由子、藤丸裕貴、北垣浩志
発酵と醸造のいろは-麹菌
NTS出版, in press (2017)

96. 北垣浩志
麹セラミドが独自の健康効果を発揮
現代農業、6, 338-341 (2017)

95. 北垣浩志
こうじ菌と和食の力ー微生物の共生が発酵食品を造る
現代農業、5, 326-329 (2017)

94. Lahiru N. Jayakody, Jannatul Ferdouse, Nobuyuki Hayashi, Hiroshi Kitagaki*
Identification and detoxification of glycolaldehyde, an unattended bioethanol fermentation inhibitor.
Critical Reviews in Biotechnology, 37(2):177-189 (2017). doi: 10.3109/07388551.2015.1128877.

93. 阪本真由子、酒谷真以、Jannatul Ferdouse、浜島浩史、松永陽香、柘植圭介、西向めぐみ、柳田晃良、永尾晃治、光武進、北垣浩志*
麹で造られる醸造食品のグリコシルセラミド含量定量手法の検討とそれを用いた定量
日本醸造学会誌、112, 9, 655-662 (2017).
Mayuko Sakamoto, Mai Sakatani, Jannatul Ferdouse、Hiroshi Hamajima, Keisuke Tsuge, Megumi Nishimukai, Teruyoshi Yanagita, Koji Nagao, Susumu Mitsutake, and Hiroshi Kitagaki*
Development of a quantitative method for the contents of glycosylceramide contained in Japanese foods brewed with koji and its application.
Journal of the Brewing Society of Japan, 112, 9, 655-662 (2017)

グリコシルセラミドは飲んだり食べたりすることで肌の保湿効果の向上や腸内細菌の改善効果が期待できるが、麹を含んだ日本の発酵食品のグリコシルセラミドを定量する測定系を確立し、特に甘酒や濁り酒にグリコシルセラミドが多いことを発見した。

92. Hiroshi Hamajima, Haruka Matsunaga; Ayami Fujikawa; Tomoya Sato; Susumu Mitsutake; Teruyoshi Yanagita; Koji Nagao; Jiro Nakayama; Hiroshi Kitagaki*.
Japanese Traditional Dietary Fungus Koji Aspergillus oryzae Functions as a Prebiotic for Blautia Coccoides through Glycosylceramide.
SpringerPlus, 5, 1321 (2016)(2016日本農芸化学会トピックス賞)

和食の基盤である麹に含まれるグリコシルセラミドが腸内細菌叢を改善することを初めて明らかにした。

91.
北垣浩志 麹菌の酵母へのグリコシルセラミドの供与と醸造特性改変
 温古知新、53, 20-25 (2016)

90.
Nabil Matmati, Hiroshi Kitagaki and Yusuf Hannun

New role for ceramide in the pheromone response.

Cell cycle, 15(5):617-618 (2016)

89. 田口誠我、浜島弘史、北垣浩志*
麹脂質を使った新たな発酵助成剤
ケミカルエンジニヤリング、61, 2, 24-27, 2016
A novel fermentation enhancer using koji lipid.
Seiga Taguchi, Hiroshi Hamajima and Hiroshi Kitagaki
Chemical Engineering, 61, 2, 24-27 (2016)

88. 酒谷真以、北垣浩志*
共培養の伝統的発酵への影響
バイオインダストリ、33, 3, 18-23 (2016)
Influence of microbial coculture on the traditional fermentation.
Mai Sakatani and Hiroshi Kitagaki
Bioindustry, 33, 3, 18-23 (2016)

87. Kazutaka Sawada and Hiroshi Kitagaki*
Residual mitochondrial transmembrane potential decreases unsaturated fatty acid level in sake yeast during alcoholic fermentation.
PeerJ, 4, 1522 (2016)

86. Hiroshi Hamajima, Ayumi Fujikawa, Mikako Yamashiro, Takatoshi Ogami, Seiichi Kitamura, Masahito Tsubata, Sei Tan, Haruka Matsunaga, Kazutaka Sawada, Satoshi Kumagai, Nobuyuki Hayashi, Koji Nagao, Teruyoshi Yanagita, Takuji Oka, Susumu Mitsutake and Hiroshi Kitagaki*
Chemical analysis of the sugar moiety of monohexosylceramide contained in koji, Japanese traditional rice fermented with Aspergillus.
Fermentation, 2016, 2(1), 2; doi:10.3390/fermentation2010002

85. Kazutaka Sawada, Tomoya Sato, Hiroshi Hamajima, Lahiru Niroshan Jayakody, Miyo Hirata, Mikako Yamashiro, Marie Tajima, Susumu Mitsutake, Koji Nagao, Keisuke Tsuge, Fumiyoshi Abe, Kentaro Hanada, and Hiroshi Kitagaki*
Glucosylceramide contained in Koji mold-cultured cereal confers membrane and flavor modification and stress tolerance to Saccharomyces cerevisiae during coculture fermentation.
Applied and Environmental Microbiology, 81(11):3688-98. doi: 10.1128/AEM.00454-15 (2015)

麹菌と酵母がグルコシルセラミドを通じて共生していること、麹のグルコシルセラミドが新たな品質管理指標であることを明らかにした。

84. 佐藤友哉、澤田和敬、浜島弘史、北垣浩志
アルコール発酵時の清酒酵母におけるミトコンドリアを介した代謝
CMC出版 発酵・醸造食品の最前線, 109-116 (2015)

83. 松永陽香、浜島弘史、北垣浩志
麹菌の生産するスフィンゴ脂質の酵母の膜・発酵特性に対する影響
CMC出版 発酵・醸造食品の最前線, 56-63 (2015)

82. Lahiru N. Jayakody, Masafumi Kadowaki, Keisuke Tsuge, Kenta Horie, Akihiro Suzuki, Nobuyuki Hayashi, and Hiroshi Kitagaki*
SUMO expression shortens the lag phase of Saccharomyces cerevisiae yeast growth caused by complex interactive effects of major mixed fermentation inhibitors found in hot-compressed water-treated lignocellulosic hydrolysate
.
Appl. Microbiol. Biotechnol., 99, 1, 501-515 (2015) selected as the Key Scientific Article in Renewable Energy Global Innovations


 多変量解析の手法を活用して、SUMOを高発現すると多様な発酵阻害物質の相互作用効果を解除して増殖の初期の遅延を緩和できることを明らかにした。

81. Biomass utilization technologies to cope with future energy demand in Asia
Lahiru Niroshan Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki*
Best papers of The 1st Asia Future Conference, p27-38 (2014).

アジアにおけるエネルギー需要の増大に対応するためのバイオマスの活用技術について解説した。

80. 中畑絵理子、北垣浩志

  伝統的発酵における麹菌スフィンゴ脂質の酵母への移行とその生理的意義
  日本農芸化学会会誌 化学と生物, 53, 1, 7-8 (2015) 注目記事に選定

日本の伝統的発酵食品の製造における麹菌スフィンゴ脂質の役割について明らかにした。

79. Takahiro Oba, Kenichi Kusumoto, Yuki Kichise, Eiji Izumoto, Shunichi Nakayama, Kosuke Tashiro, Satoru Kuhara & Hiroshi Kitagaki
Variations in mitochondrial membrane potential correlate with malic acid production by natural isolates of Saccharomyces cerevisiae sake strains
FEMS Yeast Research, 14(5):789-96 (2014)

日本酒酵母の自然分離株のミトコンドリア電位ポテンシャルがリンゴ酸の生産性と相関していることを明らかにした。

78. The breeding of bioethanol-producing yeast by detoxification of glycolaldehyde, a novel fermentation inhibitor
Lahiru N. Jayakody , Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki*
Springer, Stress Biology of Yeasts and Fungi: Application for Industrial Brewing and Fermentation, 3-21 (2015).

新規発酵阻害物質であるグリコールアルデヒドの解毒を行うことによるバイオエタノール生産酵母の育種を行った。

77. エレクトロスプレーイオン化質量分析(ESI-MS/MS)による芋焼酎粕に含まれるグルコシルセラミドの構造決定
澤田和敬、中畑絵里子、柘植圭介、平田みよ、峯和則、永尾晃治、北垣浩志*
日本醸造学会誌, 109, 7, 535-542 (2014)

エレクトロスプレーイオン化質量分析とフラグメントイオン解析を組み合わせることにより芋焼酎粕のグルコシルセラミドの含量や組成、構造を初めて明らかにした。

76. 北垣浩志
 清酒酵母のミトコンドリア活性・分解に制御される新たな代謝経路の解明とそれに基づいた醸造技術の開発
 日本醸造協会誌、109, 3, 1-11 (2014)

日本酒酵母のミトコンドリアの活性や分解が新たな代謝経路につながっていることを解明した。

75. 北垣浩志、尾上貴俊、長崎歩、北村整一
焼酎粕・酒粕・麹菌から見出したグルコシルセラミドの構造および機能性
Fragrance Journal, 41, 12, 21-27 (2013)

焼酎粕・酒粕・麹菌から見出したグルコシルセラミドの構造および機能性を初めて明らかにした。

74. Shodai Shiroma, Lahiru Niroshan Jayakody, Kenta Horie, Koji Okamoto and Hiroshi Kitagaki*
Enhancement of ethanol fermentation of Saccharomyces cerevisiae sake yeast strain by disrupting mitophagy function.
Applied and Environmental Microbiology, 80 (3), 1002-1012 (2014).(2014日本農芸化学会トピックス賞)

日本酒酵母のミトコンドリア分解を阻害することでエタノール発酵を増大できること、そのメカニズムを明らかにした。

73. Kazuki Izumi and Hiroshi Kitagaki*
Sphingolipids in the unutilized biomass resources of alcohol fermentation industries in Japan.
Current Research in Agricultural and Food Chemistry, 3, 1-41, (2014)

日本のアルコール発酵産業における未利用バイオマス資源に含まれるスフィンゴ脂質について解説した。

72. Gennaro Agrimi, Maria C. Mena, Kazuki Izumi , Isabella Pisano, Lucrezia Germinario, Hisashi Fukuzaki , Luigi Palmieri, Lars M. Blank and Hiroshi Kitagaki
Improved sake metabolic profile during fermentation due to increased mitochondrial pyruvate dissimilation.
FEMS Yeast Research, 14(2):249-260 (2014) (Introduced in FEMS Afiiliates Letter)

ミトコンドリアにおけるピルビン酸資化の増大により清酒の発酵特性を改善できることを明らかにした。

71. Hiroshi Kitagaki* and Hiroshi Takagi
Mitochondrial metabolism and stress response of yeast: Applications in fermentation technologies.
Journal of Bioscience and Bioengineering, 117(4):383-393 (2014).

酵母のミトコンドリアにおける代謝とストレス応答、その発酵産業への応用について解説した。

70. Hiroshi Takagi and Hiroshi Kitagaki (editor)
Stress Biology of Yeasts and Fungi: Application for Industrial Brewing and Fermentation.
Springer, 1-218 (2015)

69. Hiroshi Kitagaki*, Haidong Tan and Lahiru Niroshan Jayakody
.

Analysis of the role of mitochondria of sake yeast during sake brewing and its applications in fermentation technologies.
AGri-Bioscience Monographs, vol. 3, p1-12 (2013) doi: 10.5047/agbm.2013.00301.0001

日本酒酵母のミトコンドリアの役割を解析し、その発酵技術への応用した研究を解説した。

68. Koshiro Takahashi, Kazuki Izumi, Eriko Nakahata, Miyo Hirata, Kazutaka Sawada, Keisuke Tsuge, Koji Nagao and Hiroshi Kitagaki*
Quantitation and structural determination of glucosylceramides contained in sake lees.
Journal of Oleo Science, 63, 1, 15-23 (2014)

酒粕に含まれるグルコシルセラミドの定量を行い、それに含まれるグルコシルセラミドの組成と分子構造を初めて明らかにした。

67. Lahiru N. Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi and
Hiroshi Kitagaki*

Engineering redox cofactor utilization for detoxification of glycolaldehyde, a key inhibitor of bioethanol production, in yeast Saccharomyces cerevisiae.
Applied Microbiology and Biotechnology, 97(14):6589-600 (2013)

酵母のレドックスコファクターを制御することにより発酵阻害物質グリコールアルデヒドへの耐性を改善できることを明らかにした。

66. 城間祥大、北垣浩志*
ミトコンドリア〜敵か味方か〜
日本乳酸菌学会誌、24, 1, 41 (2013)

65. 北垣浩志
「ミトコンドリアの機能」、原島俊、高木博史編「酵母 ―応用から基礎へ―」化学同人(p135-150, 2013)

64 Lahiru N. Jayakody, Keisuke Tsuge, Akihiro Suzuki, Hitoshi Shimoi and Hiroshi Kitagaki*
Identification of sulfate ion as one of the key component of yeast spoilage of a sports drink through genome-wide expression analysis.

Journal of General and Applied Microbiology, 59(3):227-38 (2013)

ゲノム網羅的な手法を用いて、スポーツドリンクの酵母の汚染には硫酸イオンがカギとなることを見出した。

 

63 Lahiru N. Jayakody, Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki*

Identification of a novel fermentation inhibitor of bioethanol production, glycolaldehyde, and engineering of a yeast strain tolerant to hot-compressed water-treated cellulose.

Biotechnology and Bioinformatics; Advances and Applications for Bioenergy, Bioremediation and Biopharmaceutical Research, Chapter 9, p231-248, ISBN: 9781771880015 (2014) 

62 Lahiru N. Jayakody , Nobuyuki Hayashi and Hiroshi Kitagaki*

Molecular mechanisms for detoxification of major aldehyde inhibitors for production of bioethanol by Saccharomyces cerevisiae from hot-compressed water-treated lignocellulose.

Materials and Processes for Energy: communicating current research and technological developments, A. Mendez-Vilas (Ed.), p302-311 (2013) 


61 北垣浩志

清酒酵母のミトコンドリアの解析と酵母育種・有機酸制御への応用

清酒酵母2000年代の研究, in press (2013) 


60 Hiroshi Kitagaki* and Katsuhiko Kitamoto

Breeding researches of sake yeasts in Japan: History, recent technological advances, and future perspectives.

Annual Review of Food Science and Technology, 4, 215-235 (2013) 
YOU CAN ACCESS YOUR ARTICLE VIA THE FOLLOWING E-PRINT URL: http://arjournals.annualreviews.org/eprint/pcwz7Bgce8MBsBfICUcb/full/10.1146/annurev-food-030212-182545. 


日本酒酵母の育種の歴史と現在の技術革新、将来への展望を解説した。

59 北垣浩志Lahiru N. Jayakody、林信行

加圧熱水処理セルロースに含まれるグリコールアルデヒドに耐性を持つ酵母の育種

バイオサイエンスとインダストリー、71, 2, 155-156 (2013) 
Hiroshi Kitagaki, Lahiru N. Jayakody, Nobuyuki Hayashi
Breeding of a yeast strain resistant to hot-compresssed water-treated lignocellulose by detoxification of a fermentation inhibitor, glycolaldehyde.
Bioscience and Industry, 71, 2, 155-156 (2013)

58 Miyo Hirata, Keisuke Tsuge, Lahiru Jayakody, Yoshitaka Urano, Kazutaka Sawada, Shigeki Inaba, Koji Nagao and Hiroshi Kitagaki*

Structural determination of glucosylceramides in the distillation remnants of shochu, the Japanese traditional liquor, and its production by Aspergillus kawachii.

Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (46), 11473-82 (2012) (日本醸造協会技術賞)

焼酎粕に含まれるグルコシルセラミドの構造、由来を初めて明らかにした。

57 Kentaro Kajiwara, Tetsuya Muneoka, Yu Watanabe, Takefumi Karashima, Hiroshi Kitagaki, and Kouichi Funato*

Perturbation of sphingolipid metabolism induces ER stress-mediated mitochondrial apoptosis in budding yeast

Molecular Microbiology, 86(5), 1246-61 (2012) 

56 Hisayoshi Soejima, Keisuke Tsuge, Takashi Yoshimura, Kazuyoshi Koganemaru and Hiroshi Kitagaki*

Breeding of a high tyrosol-producing sake yeast by isolation of an ethanol-resistant mutant from trp3 mutant.

Journal of the Institute of Brewing, 118, 264-268 (2012) 


チロソールを多く生産する日本酒酵母を、エタノール耐性とトリプトファン要求性を組み合わせるという斬新な手法で育種した。

55 北垣浩志
佐賀大学における機能性食品研究推進・地場発酵産業振興の取り組み

生物工学会誌, 90, 662-663 (2012) 

54 北垣浩志(分担執筆)

学問の新しい地平を拓く若手研究者たち

ポスト3.11 変わる学問 気鋭大学人からの警鐘、朝日新聞出版(2012 

53 古川壮一、北垣浩志、渡邉泰祐、上田賢志、森永康

伝統発酵食品研究の新展開〜微生物共生から探る〜特集によせて

生物工学会誌90, 6, 306 (2012). 

52 Saori Motomura, Kenta Horie and Hiroshi Kitagaki*

Mitochondrial activity of sake brewery yeast affects malic and succinic acid production during alcoholic fermentation.

Journal of the Institute of Brewing, 118, 22-26 (2012) 

アルコール発酵中のミトコンドリアの活性がリンゴ酸とコハク酸に影響することを明らかにした。

51 Lahiru N. Jayakody, Kenta Horie, Nobuyuki Hayashi, and Hiroshi Kitagaki*

Improvement of tolerance of Saccharomyces cerevisiae to hot-compressed water-treated cellulose by expression of ADH1.

Applied Microbiology and Biotechnology, 94(1), 273-83 (2012)

 (Highlighted in Renewable Energy Global Innovatiosn as Key Scientific Article)(Outstanding Scientific Presentation Award, International Congress on Yeasts2012)国際微生物学連盟主催国際学会優秀研究発表賞受賞

酵母の加圧熱水処理セルロースへの耐性をADH1を高発現することにより初めて成功した。

50 平田みよ、浦野義崇、稲葉繁樹、北谷和之、岡崎俊朗、北垣浩志*

焼酎粕に含まれるスフィンゴ脂質の検出・半定量的評価とその由来の解析

日本醸造学会誌106, 848-853 (2011) 

49 北垣浩志、古川壮一、井沢真吾

微生物の寄生・共生・オルガネラ研究から見える新たな発酵学の地平線

生物工学会誌89(11), 674 (2011) 

48 Akao T, Yashiro I, Hosoyama A, Kitagaki H, Horikawa H, Watanabe D, Akada R, Ando Y, Harashima S, Inoue T, Inoue Y, Kajiwara S, Kitamoto K, Kitamoto N, Kobayashi O, Kuhara S, Masubuchi T, Mizoguchi H, Nakao Y, Nakazato A, Namise M, Oba T, Ogata T, Ohta A, Sato M, Shibasaki S, Takatsume Y, Tanimoto S, Tsuboi H, Nishimura A, Yoda K, Ishikawa T, Iwashita K, Fujita N, Shimoi H. Whole-Genome Sequencing of Sake Yeast Saccharomyces cerevisiae Kyokai no. 7.

DNA Research, 18(6):423-34 (2011) 

47 北垣浩志*

ミトコンドリア輸送をターゲットとした低ピルビン酸清酒酵母の育種とその実用化

CMC出版、発酵・醸造食品の最新技術と機能性U, 1-10 (2011) 

46 Rani Agustina Wulandari, Natsumi Haraguchi, Satomi Nakano, Yoshirou Furukawa, Takashi Tanaka, Isao Kouno, Hiroshi Kitagaki and Kanji Ishimaru.

Teadenols biotransformed from tea catechins.

Japanese Journal of Food Chemistry and Safety, 18 (3), 137-142 (2011) 

45 北垣浩志、古川壮一、渡邉泰祐

微生物の寄生・共生に着目した新しい物質生産技術の開発に向けてー特集に寄せてー

生物工学会誌89 (8), 460 (2011) 

44 北垣浩志*

ミトコンドリア輸送に着目したピルビン酸・αーアセト乳酸低減清酒酵母の育種とその実用化・技術移転

生物工学会誌89 (8), 461-464 (2011) 

43 平田みよ、元村沙織、佐々木真、堀江健太、大場孝宏、柘植圭介、吉村臣史、小金丸和義、北垣浩志*

ピルビン酸のミトコンドリア輸送阻害剤耐性酵母の小規模及び中規模パイロットスケールでの低アルコール清酒醸造特性

日本醸造学会誌, 106 (5), 323-331 (2011) 

42 佐々木真、大場孝宏、末永光、稲橋正明、佐藤真佐恵、鶴田裕美、小林元太、柘植圭介、吉村臣史、小金丸和義、北垣浩志*

吟醸酒製造用清酒酵母からのピルビン酸低生産株の育種と実製造でのピルビン酸およびαーアセト乳酸の低減

生物工学会誌89 (5), 222-227 (2011) 

41 Lahiru N. Jayakody, Nobuyuki Hayashi*, and Hiroshi Kitagaki*

Identification of glycolaldehyde as the key inhibitor of bioethanol fermentation by yeast and genome-wide analysis of its toxicity.

Biotechnology Letters, 33(2), 285-92. (2011) 

40 加藤拓、浪瀬政宏、北垣浩志、赤尾健、下飯仁

清酒酵母の醸造特性のQTL解析

生物工学会誌 89(2), 66 (2011) 

39 荒木義雄、呉洪、北垣浩志、赤尾健、高木博史、下飯仁

エタノールストレスはSaccharomyces cerevisiae においてカルシウムイオンを介してカルシニューリン/Crz1 経路を活性化する

生物工学会誌、89, 2, 68 (2011) 

38 Takahiro Oba, Hikaru Suenaga, Shunichi Nakayama, Shinji Mitsuiki, Hiroshi Kitagaki, Kosuke Tashiro, and Satoru Kuhara

Properties of a High Malic Acid-producing Strains of Saccharomyces cerevisiae Isolated from Sake Mash

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 75(10), 2025-9 (2011) 

37 Kenta Horie, Takahiro Oba, Saori Motomura, Atsuko Isogai, Takashi Yoshimura, Keisuke Tsuge, Kazuyoshi Koganemaru, Genta Kobayashi and Hiroshi Kitagaki *

Breeding of a low pyruvate-producing sake yeast by isolation of a mutant resistant to ethyl alpha-transcyanocinnamate, an inhibitor of mitochondrial pyruvate transport.

Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 74 (4), 843-847 (2010)(科学技術分野の文部科学大臣表彰(若手科学者賞))

ピルビン酸のミトコンドリアへの輸送阻害剤への耐性株を分離するという新たな手法でピルビン酸低減日本酒酵母を育種した。

ミトコンドリア輸送阻害剤に対する耐性という革新的なアイディアは、その後Science誌に発表されたミトコンドリア輸送体の世界初の発見で使われました。
Bricker DK, Taylor EB, Schell JC, Orsak T, Boutron A, Chen YC, Cox JE, Cardon CM, Van Vranken JG, Dephoure N, Redin C, Boudina S, Gygi SP, Brivet M, Thummel CS, Rutter J: A mitochondrial pyruvate carrier required for pyruvate uptake in yeast, Drosophila, and humans. Science. 2012, 337: 96-100. 10.1126/science.1218099
.

36 北垣浩志

ミトコンドリア輸送阻害剤耐性株取得によるピルビン酸低減清酒酵母の育種

日本醸造協会誌105(9), 560-567 (2010) 

35 北垣浩志

ミトコンドリア輸送に着目したピルビン酸低減酵母育種

バイオサイエンスとインダストリー、68, 126-128 (2010) 

34 北垣浩志

低アルコール清酒醸造のための技術開発

日本生物工学会誌, 88(2), 79 (2010) 

33 Hong Wu, Tomoko Watanabe, Yoshio Araki, Hiroshi Kitagaki, Takeshi Akao, Hiroshi Takagi and Hitoshi Shimoi

Disruption of ubiquitin-related genes in laboratory yeast strains enhances ethanol production during sake brewing.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 107(6):636-40 (2009) 

32 Hiroshi Kitagaki, Lauren Cowart, Nabil Matmati, David Montefusco, Jason Gandy, Silvia Vaena de Avalos, Sergei Novgorodov, Jim Zheng, Lina Obeid, Yusuf Hannun.

ISC1-dependent metabolic adaptation reveals an indispensable role for mitochondria in induction of nuclear genes during the diauxic shift in S. cerevisiae.

Journal of Biological Chemistry, 284(16), 10818-30 (2009) 

酸性スフィンゴ脂質分解酵素Isc1の代謝解析により、ミトコンドリア活性が酵母のdiauxic shiftに重要な役割を持つことを明らかにした。

31 Nabil Matmati, Hiroshi Kitagaki, David Montefusco, Bidyut K Mohanty, Yusuf Hannun

Hydroxyurea sensitivity reveals a role for ISC1 in the regulation of G2/M.

Journal of Biological Chemistry, 284(13):8241-6 (2009)  

30 Hiroshi Kitagaki*

Mitochondrial-morphology-targeted breeding of industrial yeast strains for alcohol fermentation.

Biotechnology and Applied Biochemistry, 53(3), 145-53 (2009).

29 北垣浩志

清酒醸造における酵母ミトコンドリアの役割の解析とその育種への応用

日本生物工学誌, 87, 66-71 (2009)  

28 Taku Kato, Masahiro Namise, Hiroshi Kitagaki, Takeshi Akao, Hitoshi Shimoi

QTL mapping of sake brewing characteristics of yeast.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 107(4):383-93 (2009) 

27 Yoshio Araki, Hong Wu, Hiroshi Kitagaki, Takeshi Akao, Hiroshi Takagi and Hitoshi Shimoi

Ethanol stress stimulates the Ca2+-mediated calcineurin/Crz1 pathway in Saccharomyces cerevisiae.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 107(1):1-6 (2009) 

26 Taku Katou, Hiroshi Kitagaki, Takeshi Akao and Hitoshi Shimoi

Brewing characteristics of haploid strains isolated from the sake yeast Kyokai no. 7.

Yeast, 25(11), 799-807 2008)  

25 Hiroshi Kitagaki*

The mechanism of ethanol-induced death in yeast and its potential mechanism for the fermentation industry.

New Research on Biofuels, 1-15 (2008) 

24 北垣浩志*

細胞内空間を制御する微生物育種

生物工学会誌、86, 238 (2008) 

23 北垣浩志、下飯仁

酒類醸造における酵母ミトコンドリアの役割とその育種への応用

日本醸造協会誌、103, 314-320 (2008) 

22 Hiroshi Kitagaki*, Taku Kato, Atsuko Isogai, Shigeaki Mikami and Hitoshi Shimoi.

Inhibition of mitochondrial fragmentation during sake brewing causes high malate production in sake yeast.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 105, 675-678 (2008) (日本生物工学会・生物工学奨励賞(江田賞)、農学会・日本農学進歩賞)(Selected as the cover)

21 Fukashi Ogihara, Hiroshi Kitagaki, Qiang Wang and Hitoshi Shimoi,

Common industrial sake yeast strains have three copies of the AQY1-ARR3 region of chromosome XVI in their genomes.

Yeast, 25, 419-432 (2008) 

20 Hiroshi Kitagaki, Cowart LA, Matmati N, Vaena de Avalos S, Novgorodov SA, Zeidan YH, Bielawski J, Obeid LM, Hannun YA.

Isc1 regulates sphingolipid metabolism in yeast mitochondria.

Biochimica Biophysica Acta, 1768, 2849-2861 (2007) 

19 Hiroshi Kitagaki* and Hitoshi Shimoi

Mitochondrial dynamics of yeast during sake brewing,

Journal of Bioscience and Bioengineering, 104, 227-30 (2007)  

18 Hiroshi Kitagaki*, Yoshio Araki, Kouichi Funato and Hitoshi Shimoi

Ethanol-induced death in yeast exhibits features of apoptosis mediated by mitochondrial fission pathway.

FEBS Letters, 581, 2935-2942 (2007) 

17 北垣浩志、下飯仁

酒類醸造における酵母ミトコンドリアの役割

化学と生物46, 86-87 (2007) 

16 Mamoru Watanabe, Kenichi Tamura J. P. Magbanua, Kaname Takano, Katsuhiko Kitamoto, Hiroshi Kitagaki, Takeshi Akao, Hitoshi Shimoi.

Elevated expression of genes under the control of the stress response element (STRE) and Msn2p in an ethanol tolerant sake yeast Kyokai No.11.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 104, 163-70 (2007) 

15 北垣浩志

テネシーウィスキーの製造方法の特徴

日本醸造協会誌101, 850-854 (2006) 

14 Masato Shimizu, Koichi Miyashita, Hiroshi Kitagaki, Kiyoshi Ito, Hitoshi Shimoi

Amplified fragment length polymorphism of the AWA1 gene of sake yeasts for identification of sake yeast strains.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 100, 678-80 (2005) 

13 北垣浩志

出芽酵母の細胞壁生合成に関与するGPIアンカー型タンパク質

化学と生物、43, 149-150 (2005)

 

12 Hiroshi Kitagaki, Kiyoshi Ito and Hitoshi Shimoi

Temperature sensitive dcw1 mutant is cell cycle-arrested with small buds which have aberrant cell walls.

Eukaryotic Cell, 3, 1297-1306 (2004) 

11 Koichi Miyashita, Kazutoshi Sakamoto, Hiroshi Kitagaki, Kazuhiro Iwashita, Kiyoshi Ito, Hitoshi Shimoi.

Cloning and analysis of the AWA1 gene of a nonfoaming mutant of a sake yeast.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 97, 14-18 (2004) 

10 北垣浩志、山崎眞狩、北本勝ひこ

清酒・焼酎醸造における難培養・複合系微生物

日本醸造協会誌, 98, 767-772 (2004)  

9 北垣浩志、北本勝ひこ (32名、33番目)

醸造における難培養・複合系微生物

CMC出版, 255-265 (2004) 

8 北垣浩志

清酒の製造工程におけるDPPH消去能の推移

日本醸造協会誌98, 589-593 (2003) 

7 Hiroshi Kitagaki*, Hong Wu, Hitoshi Shimoi and Kiyoshi Ito

Two homologous genes, DCW1 (YKL046c) and DFG5, are essential for cell growth and encode GPI-anchored membrane proteins required for normal biosynthesis of the cell wall of Saccharomyces cerevisiae.

Molecular Microbiology, 46, 1011-1022 (2002) 

6 Hiroshi Kitagaki*, Shigeo Tomioka, Yoshizawa T, Sorimachi H, Saido TC, Ishiura S, Suzuki K.

Autolysis of calpain large subunit inducing irreversible dissociation of stoichiometric heterodimer of calpain,

Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, 64, 689-695 (2000) 

5 Hiroshi Kitagaki* and Mitsuaki Tsugawa

1,1 -diphenyl-2-picrylhydrazyl radicals (DPPH) scavenging ability of sake during storage.

Journal of Bioscience and Bioengineering, 87, 328- 332 (1999) (日本醸友会奨励賞)

4 北垣浩志、岩槻安浩、津川光昭

フリーラジカル消去能を高めたモデル清酒の官能評価

日本醸造協会誌94, 502-506 (1999) 

3 Hitoshi Shimoi, Hiroshi Kitagaki, Hisanobu Omori, Yuzuru Iimura and Kiyoshi Ito

Sed1p is a major cell wall protein of Saccharomyces cerevisiae in the stationary phase and is involved in lytic enzyme resistance,

Journal of Bacteriology, 180, 3381-3387 (1998) 

2 Hiroshi Kitagaki, Hitoshi Shimoi and Kiyoshi Ito

Identification and analysis of a static culture-specific cell wall protein, Tir1p/Srp1p in Saccharomyces cerevisiae.

European Journal of Biochemistry (FEBS Journal), 249, 343-349 (1997) 

1 Kayoko Kimbara, Hiroshi Kitagaki, Tadatoshi Kinouchi, Makoto Okano, Hiroyuki Sorimachi, Shoichi Ishiura, Koichi Suzuki.

Processing and secretion of Alzheimer's disease amyloid precursor protein.

Tohoku Journal of Experimental Medicine, 174, 209-216 (1994)


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